SetIN Designs
Η ιστορία της Διαφήμισης
Creativity

Η ιστορία της Διαφήμισης

Από που ξεκίνησε η διαφήμιση; Πότε ξεκίνησε; Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε την ιστορία της διαφήμισης και θα επισημάνουμε τα πιο σημαντικά γεγονότα. Η πρώτη εμφάνιση της διαφήμισης ήταν στην ζωγραφική και στα σπήλαια. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το σπήλαιο Αλταμίρα της Ισπανίας. Μόλις ξεκίνησε η μεταφορά αγαθών μεταξύ των κοινοτήτων, των πόλεων, των χωρών ξεκίνησε έμμεσα και ο ανταγωνισμός και ο ανταγωνισμός έφερε την ανάγκη της διαφήμισης. Ανάγκη για διαφήμιση γιατί; γιατί μόνο με διαφημιστικά μηνύματα μπορεί κάποιος να κάνει αισθητή την παρουσία του και να πουλήσει τα προϊόντα του.

👉 Από που προέρχονται τα πρώτα ίχνη της διαφήμισης;
– από την Κλασσική περίοδο
– από την Ρωμαίική περίοδο
– από τους Φοίνικες

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, στην ρωμαίική αγορά συνήθιζαν να τοποθετούν πινακίδες για να διαδίδουν πληροφορίες, να προβάλλουν υπηρεσίες, διάφορα προϊόντα αλλά ακόμα και θεατρικές παραστάσεις. Υπεύθυνοι αυτών των πινακίδων ήταν οι κήρυκες-ντελάληδες, οι οποίοι ήταν τα βασικά πρόσωπα για την διακίνηση των εμπορευμάτων και των αγαθών τόσο στο Βυζάντιο όσο και αργότερα στον Μεσαίωνα. Στον Μεσαίωνα, υπήρχε η προφορική διαφήμιση από τους ντελάληδες. Κατά την διάρκεια του 1455, ριζική αλλαγή στην διαφήμιση προκάλεσε η ανακάλυψη της τυπογραφίας και των κινητών στοιχείων. Με αφορμή την ανακάλυψη της τυπογραφίας, εμφανίστηκαν και τα έντυπα και οι εφημερίδες. Η λέξη διαφήμιση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από εκδοτικούς οίκους της Αγγλίας κατά το 1655. Το πρώτο γραφείο που ασχολούνταν με την διαφήμιση, δημιουργήθηκε το 1812. Με την βιομηχανική επανάσταση, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να ασχολούνται με την διαφήμιση και προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να προωθήσουν τα προϊόντα τους, τα διαφημιστικά μηνύματα άρχισαν να αποκτούν μια μοναδική σπουδαιότητα.

👉 Ποια ήταν τα μέσα της διαφήμισης κατά τον 17 και 18 αιώνα;
– εφημερίδες
– φυλλάδια
– αφίσες

Ραγδαίες αλλαγές στον τομέα της διαφήμισης έφερε η εμφάνιση της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση, πραγματοποιήθηκε από έναν ραδιοφωνικό σταθμό της Βοστώνης το 1930. Το διαφημιστικό μήνυμα, προωθούσε την βιομηχανία της γούνας. Η διαφήμιση ήταν παράνομη και ο ραδιοφωνικός σταθμός έφαγε πρόστιμο.

👉 Η εμφάνιση της διαφήμισης στην Ελλάδα
Στην αρχαία Ελλάδα, η διαφήμιση ήταν προφορική. Το πρώτο ηχητικό διαφημιστικό μήνυμα στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το 750 π.Χ, οι γυναίκες χτυπούσαν τα νύχια τους πάνω στα παπούτσια τους. Οι διαφημίσεις κατά τον 19 αιώνα είχαν ως κύριο μέσο τις εφημερίδες. Τα πρώτα διαφημιστικά μηνύματα, βασίζονται σε εφευρετικά σκίτσα και κείμενα. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι συνήθιζαν να περιλαμβάνουν στα κείμενα τους και γαλλικές φράσεις για να δώσουν μεγαλύτερο κύρος γιατί εκείνη την περίοδο οι Γάλλοι θεωρούνταν από τους πιο μορφωμένους λαούς. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι οι πρώτες διαφημίσεις σε έντυπα ήταν ασπρόμαυρες. Κατά την περίοδο του 1950, τα διαφημιστικά μηνύματα αποκτούν χρώμα, στα σκίτσα πλέον περιλαμβάνεται και χρώμα, τα κείμενα αποκτούν ζωντάνια και γενικότερα γίνονται πιο επαγγελματικά. Το 1960, μεγάλη άνθιση των διαφημίσεων σημειώθηκε στο ραδιόφωνο. Έπειτα από χρόνια με την εμφάνιση του internet ο ανταγωνισμός πολλαπλασιάστηκε και σαν αποτέλεσμα είχε την εντατική ενασχόληση με τον τομέα της διαφήμισης.

Συμπερασματικά, η διαφήμιση αποτελεί μια ανάγκη ακόμη και από την αρχαιότητα. . .Το ταξίδι της διαφήμισης δεν σταματά ποτέ και κατά την διάρκεια των χρόνων παρατηρούμε, ότι ανακαλύπτονται νέοι μέθοδοι για να διαδοθούν πιο άμεσα και “έξυπνα” τα διαφημιστικά μηνύματα. Ποια άλλη μέθοδο διαφήμισης θα γνωρίσουμε στο μέλλον άραγε; ✍️✍️✍️

Write A Comment